Starterslening

Starters zijn zeer belangrijk voor de huizenmarkt. Zij kunnen namelijk de doorstroming op de huizenmarkt in gang brengen en houden. Om deze groep potentiële huizenkopers een zetje in de rug te geven is de starterslening geïntroduceerd. Onder gunstige voorwaarden is het mogelijk om een huis te kopen die in eerste instantie onbereikbaar leek.

De starterslening is bedoeld voor het aankopen van de eerste woning.

De starterslening overbrugt het verschil tussen de verwervingskosten (koopsom + bijkomende kosten) van de woning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het is een aanvulling op een reguliere hypotheek. De eisen en de hoogte van deze extra lening zijn onder andere afhankelijk van jouw inkomen, de eisen van de gemeente of provincie en het wel of niet bezitten van een eigen vermogen.

Wat is er zo gunstig aan een starterslening?

De lening heeft -vergelijkbaar met een reguliere hypotheek- een looptijd van 30 jaren. De hypotheekrente staat voor een periode van 15 jaren vast. De eerste 3 jaren hoef je over de starterslening geen rente en aflossing te betalen. Daarna wordt getoetst in hoeverre je na drie jaar in staat wordt geacht om de woonlasten te dragen.

Wat zijn de voorwaarden voor een starterslening?

De voorwaarden worden opgesteld door jouw gemeente of de provincie. Zij stellen namelijk ook het geld beschikbaar voor starters. Per regio kunnen er dus verschillende voorwaarden gesteld worden. Ook de maximale verstrekking en voor wie de starterslening beschikbaar wordt gesteld ligt bij de gemeente of de provincie.

Neem contact op met je hypotheekadviseur om je te laten voorlichten over een starterslening in de gemeente Kampen. Nu alvast meer lezen over de starterslening? lees het op de website van de SVn