Plan van aanpak voor het kopen van een huis

Het meest geschikte huis vinden is best nog een lastige opgave. Met ons stappenplan geven ...

De beslissing is gevallen, je gaat een (ander) huis kopen. Hoe nu verder? Waar begin je en hoe kom je aan het ideale huis?

Het kopen van een huis doe je niet zomaar even. Het gaat om een flinke zak met geld. Een verkeerde beslissing wil je graag voorkomen. Het bezichtigen van huizen is nog vrijblijvend, maar zodra je de onderhandelingen in gaat wordt het redelijk serieus. Volg ons stappenplan en je kunt gericht en effectief zoeken.

Stap #1 – Wat zoek je en hoeveel kun je betalen?

Jouw voorkeuren heb je waarschijnlijk wel in je hoofd, maar is het financieel ook haalbaar? Ga je eerst online oriënteren op wat er in de gewenste buurt beschikbaar is. Op het internet kun je ook gelijk berekenen wat je maximaal kunt lenen op jouw inkomen. Het is een indicatie, maar dan heb je al een richting. In grote lijnen weet je nu waar jouw mogelijkheden liggen.

Stap #2 – Het perfecte huis vinden

Dit is de leukste stap, op stap #7 na. Je maakt afspraken voor het bezichtigen van huizen. Toch moet je er serieus werk van maken. Zodra je een huis binnenstapt weet je al of het huis past bij jouw wensen. Toch raden we jou aan om niet alleen van jouw gevoel uit te gaan. De staat van het huis moet ook goed zijn. Ook financieel moet het haalbaar zijn. Vooral als je nog moet verbouwen.

Stap #3 – Onderhandelen over de koopsom

Je hebt je zinnen gezet op een huis. Nu is het een kwestie van onderhandelen over de koopsom. Hiervoor kun je een aankoopmakelaar inschakelen. Stel voor jezelf een limietbedrag in. Houd je ook aan het limietbedrag. Hierop kunnen de onderhandelingen stuk lopen, maar je moet niet bieden boven wat eigenlijk maximaal haalbaar en/of wenselijk is voor jou.

Stap #4 – Voldoe aan je onderzoeksplicht

De verkoper moet jou op de hoogte stellen van de bouwkundige staat van het huis. Ook voor de koper ligt er een taak. Als koper heb je namelijk een onderzoeksplicht. Je kunt een bouwkundig adviseur inschakelen voor het krijgen van inzicht in de bouwkundige staat van het huis. Of kozijnen verrot zijn kunnen de meeste kopers zelf nog wel zien, maar een bouwkundige keuring gaat nog een stapje verder.

Stap #5 – Voorlopig koopcontract ondertekenen

Onterecht wordt vaak gedacht dat een mondeling akkoord voldoende is voor het kopen van een huis, maar dat klopt niet. Eerst moet het voorlopig koopcontract ondertekend worden. De koper heeft dan nog drie dagen de tijd om de koop alsnog af te blazen. Daarna is de koop definitief.

Stap #6 – Nu moet je het huis nog bekostigen

Nu moet de hypotheek nog geregeld worden. Zorg dat je goed advies inwint. De beste hypotheek kiezen is namelijk meer dan de laagste hypotheekrente selecteren.

Stap #7 – Overdracht bij de notaris

Eindelijk is het zover. Je krijgt het huis op naam en nog belangrijker, je krijgt de sleutel van het huis. Nu kun je beginnen met het opknappen van het huis en jouw spullen kunnen erin.

Recent bekeken